Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Τα στοιχειώδη σωματίδια κι οι δυνάμεις της φύσης

Το μοντέλο του ατόμου Rutherford - Chadwick : τα ηλεκτρόνια κινούνται σε τροχιά γύρω από ένα μικρό, πυκνό πυρήνα από θετικά φορτισμένα πρωτόνια ( λευκές σφαίρες ) κι από ουδέτερα σωματίδια, τα νετρόνια ( γαλάζιες σφαίρες ).
Sthephen Hawking, Το χρονικό του χρόνου, Κάτοπτρο 2000
Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι όλη η ύλη στο Σύμπαν αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία : τη γη, τον αέρα, τη φωτιά και το νερό. Στα σωματίδια αυτά δρούσαν δυό δυνάμεις : η δύναμη της βαρύτητας, δηλαδή η τάση της γης και του νερού να πέφτουν προς τα κάτω, κι η δύναμη της ελαφρότητας, δηλαδή η τάση της φωτιάς και του αέρα ν' ανυψώνονται προς τα πάνω. Αυτός ο διαχωρισμός των συστατικών του Σύμπαντος σε ύλη και δυνάμεις χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.
Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι η ύλη είναι συνεχής, ότι δηλαδή θα μπορούσαμε να διαιρέσουμε ένα κομμάτι ύλης σε όλο και πιο μικρά κομμάτια χωρίς κανένα όριο. Έτσι, δεν θα συναντούσαμε ποτέ έναν " κόκκο " ύλης που θα ήταν αδύνατο να διαιρεθεί σε πιο μικρούς κόκκους.
Μερικοί Έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Δημόκριτος, υποστήριζαν ότι η ύλη είναι εκ φύσεως " κοκκώδης " κι ότι όλα αποτελούνται από ένα μεγάλο πλήθος " ατόμων " διαφόρων ειδών. ( Η λέξη άτομο σημαίνει ακριβώς αυτό που δεν μπορεί να τμηθεί ). Η συζήτηση συνεχιζόταν για αιώνες χωρίς καμμία πλευρά να μπορέσει να παρουσιάσει κάποια πραγματική απόδειξη.
Συνεχίζεται...
Πηγή στοιχείων : Sthephen Hawking, Το χρονικό του χρόνου, Κάτοπτρο 2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: